Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η δεύτερη διημερίδα του LIFE GRECABAT στο Ηράκλειο Κρήτης

Η δεύτερη διημερίδα του LIFE GRECABAT πραγματοποιήθηκε στις 20 & 21 Δεκέμβρη 2019 στο Ηράκλειο Κρήτης με τίτλο «Σπήλαια και νυχτερίδες: Προς μια ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση».

Η εκδήλωση είναι μέρος της δράσης C4  και στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού καθώς και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων εταίρων με απώτερο στόχο την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στα σπήλαια, τη σπηλαιόβια ζωή και τη διαχείριση τους. Η παραπάνω δράση θα υλοποιηθεί σε 15 πόλεις της χώρας συνολικά (με ενημερωτικές διαλέξεις, οργανωμένες θεματικές συζητήσεις καθώς και εξορμήσεις στο πεδίο για γνωριμία με τα είδη και τον οικότοπο).

Παρουσιάσεις σχετικά με το Πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν την πρώτη ημέρα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από τους Γιώργο Παπαμιχαήλ (ΑΤΕΠΕ), Παναγιώτη Γεωργιακάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΜΦΙΚ), Καλούστ Παραγκαμιάν (ΙΝΣΠΕΕ) και Ελένη Γιαμακίδου (ΥΠΕΝ), ενώ μίλησαν και ως επίσημες προσκεκλημένες του Προγράμματος η κ. Άννα Καγιαμπάκη (Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης) και η κα Αγγελική Τσίγκου, Αρχαιολόγος (παρουσίασε εκ μέρους της κας Ιωάννας Ευσταθίου / Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας / ΥΠΠΟΑ).

Ακολούθησε ένα στρογγυλό τραπέζι δύο θεματικών ενοτήτων «Επάρκεια και εφαρμογή θεσμικού πλαισίου και διαχειριστικές ανάγκες σπηλαίων και καταφυγίων νυχτερίδων» και «Δραστηριότητες και διαχειριστικές ανάγκες στα σπήλαια και τα καταφύγια νυχτερίδων».

Στα κυριότερα αποτελέσματα της 1ης θεματικής ενότητας συγκαταλέχθηκαν η έλλειψη νομοθεσίας που να προστατεύει απευθείας τα σπήλαια και τους γεωτόπους σαν τοπία και ανεξαρτήτως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η έλλειψη ενός χάρτη αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών, η ανεπαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με την σημασία των σπηλαίων και την θεσμική τους προστασία και η απουσία διεπιστημονικότητας και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αναφορικά με τα κυριότερα αποτελέσματα της 2ης θεματικής ενότητας, συζητήθηκε εκτενώς η όχληση της σπηλαιόβιας πανίδας και η υποβάθμιση του οικοτόπου εξαιτίας της τουριστικής αξιοποίησης των σπηλαίων αλλά και της ανεξέλεγκτης εισόδου επισκεπτών και ενδιαφερόμενων σε μη-αξιοποιημένα σπήλαια, καθώς και η υποβάθμιση και καταστροφή του οικοτόπου από μεγάλα έργα υποδομών.

Το θεματικό τραπέζι ακολούθησαν δραστηριότητες για παιδιά, κατά τις οποίες τα παιδιά έφτιαξαν χειροτεχνίες και παρακολούθησαν παρουσιάσεις σχετικά με τα χειρόπτερα και τον οικότοπο!

Το Σάββατο 21/12 η ομάδα του LIFE GRECABAT πραγματοποίησε ανοιχτή για το κοινό επίσκεψη πεδίου στο σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής στο Σκοτεινό, όπου έγινε αρχικά ενημέρωση σχετικά με το σπήλαιο και την πανίδα του, αλλά και τον σπηλαιολογικό εξοπλισμό.

Ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο εσωτερικό του σπηλαίου με κατάβαση μέχρι και την τελευταία αίθουσα, όπου παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν από την ομάδα σπηλαιολόγων χειρόπτερα στην οροφή του σπηλαίου και διάφορα είδη ασπονδύλων.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στη διημερίδα!  

* Το πρόγραμμα των επόμενών διημερίδων του LIFE GRECABAT θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (https://www.lifegrecabat.eu/el, https://www.facebook.com/LIFEGRECABAT/ ).

Σχετικό περιεχόμενο