Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η εφαρμογή διαχειριστικών δράσεων σε 10 περιοχές NATURA 2000 με στόχο τη βελτίωση της κατάστασής τους (εύρος, πληθυσμός, οικότοπος, μελλοντική προοπτική) των 10 ειδών νυχτερίδας (Annexes II - IV 92/43/EEC) και του οικότοπου 8310 (Annex I 92/43/EEC).

Το πρόγραμμα LIFE είναι ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και τις κλιματικές δράσεις. Το LIFE συνεισφέρει στην εφαρμογή, επικαιροποίηση και ανάπτυξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών πολιτικών και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με έκταση παραπάνω από το 18% της έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχεδόν 6% της θαλάσσιας περιοχής, είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών παγκοσμίως. Προσφέρει καταφύγιο στα πολυτιμότερα και απειλούμενα είδη και σε οικοτόπους.

Σημαντικά

  • Δράση C5- Φόρμα Καταχώρησης Πληροφοριών για τις Νυχτερίδες και τη Σπηλαιόβια Πανίδα

    Η μελέτη της ζωής στα σπήλαια είχε από τις απαρχές της επωφεληθεί τα βέλτιστα από τους μη επαγγελματίες σπηλαιολόγους, που με το θάρρος και η αφοσίωσή τους, συνέβαλαν στη συλλογή δεδομένων / πληροφοριών από μέρη άγνωστα και δυσπρόσιτα στους περισσότερους ερευνητές της εποχής τους.

    Σκοπεύοντας να ενισχύσει την επιστήμη των πολιτών, το LIFE GRECABAT, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε μία ειδική εφαρμογή για έξυπνες συσκευές (smartphones & tablets) και προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο (web browsers).

Νέα και Άρθρα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς το LIFE GRECABAT προτείνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που περιλαμβάνονται στην εκπαιδευτική βαλίτσα του προγράμματος (https://www.lifegrecabat.eu/el/news-articles/299) και έχουν μεταφραστεί σε 4 γλώσσες (https://www.lifegrecabat.eu/el/news-articles/338), 

Βραδιά Νυχτερίδων στο "Σπίτι του Φύλακα των Αλυκών" στο Αγγελοχώρι

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 22 Αυγούστου 2022 η Βραδιά Νυχτερίδων (στο πλαίσιο του «International Bat Night») που διοργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ - Παράρτημα Χαλάστρας, σε συνεργασία με το Το Σπίτι Του Φύλακα Της Αλυκής έξω από το ομώνυμο κτήριο αλλά και στη γύρω περιοχή της Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου.

Οι παρευρισκόμενοι, μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία:

Φτιάξτε ένα σπίτι για νυχτερίδες / Bat box

Οδηγίες για την κατασκευή του σπιτιού νυχτερίδων (Bat box) θα βρείτε στην εκπαιδευτική βαλίτσα (https://www.lifegrecabat.eu/el/enimerotiko-yliko) του προγράμματος, στο τεύχος για τον μαθητή (σελίδες 28 – 29, https://www.lifegrecabat.eu/sites/default/files/2021-05/GrecaBat-edukit-016-mathitis.pdf).