Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επιτυχής Διοργάνωση Διημερίδας Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του Έργου LIFE GRECABAT στην Κλειτορία

Το Έργο LIFE GRECABAT (LIFE17NAT/GR/000522) «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας (ΚΕΠΕΑ) συνδιοργάνωσαν επιτυχώς Διημερίδα Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων του LIFE GRECABAT, με θέμα: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Κρυμμένη Ελληνική Φύση», στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΕΑ, στην Κλειτορία. Η διημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου των σχολείων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, το πρωί της 22ης Νοεμβρίου εκπαιδευτικοί και μαθητές των Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας παρακολούθησαν μια σειρά παρουσιάσεων από τους συνεργάτες της ομάδας έργου LIFE GRECABAT αναφορικά με μια σύντομη εισαγωγή στο έργο μας, το οποίο είναι αφιερωμένο στα σπήλαια και τις νυχτερίδες, την κρυμμένη ελληνική φύση και τη βιοποικιλότητα των σπηλαίων, καθώς και τους ιπτάμενους συγγενείς. Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να χωριστούν σε ομάδες και να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια και δραστηριότητες της εκπαιδευτικής βαλίτσας https://www.lifegrecabat.eu/index.php/el/enimerotiko-yliko και https://www.youtube.com/watch?v=3Qkk7OIV_SY&t=158s, το περιεχόμενο της οποίας αποτελεί παραδοτέο του έργου μας. Τα βιωματικά εργαστήρια περιλάμβαναν παρατήρηση και αναγνώριση ειδών ασπονδύλων στα στερεοσκόπια του ΚΕΠΕΑ και παρουσίαση της αναγνώρισης ειδών νυχτερίδων μέσω της καταγραφής υπερήχων τους. Όλες οι δράσεις υλοποιήθηκαν από την επιστημονική ομάδα του LIFE GRECABAT.

Αντίστοιχες παρουσιάσεις και δράσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της 23ης Νοεμβρίου για εκπαιδευτικούς και μαθητές των Α’, Β’, Γ’ Τάξεων του Γυμνασίου Κλειτορίας.

Το απόγευμα της 22ης Νοεμβρίου διοργανώθηκε Σεμινάριο Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο αποτέλεσε μέρος της διημερίδας, με συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολείων της Κλειτορίας, των Καλαβρύτων, της Ψωφίδας, της Δάφνης και του Σκεπαστού, καθώς και στελέχη των Μονάδων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο Προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας-Ακράτας παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου, καθώς και το πρόγραμμα που υλοποιεί για το Σπήλαιο των Λιμνών. Στη συνέχεια, συνεργάτες της ομάδας έργου LIFE GRECABAT πραγματοποίησαν παρουσιάσεις για τις κύριες πληροφορίες του έργου, την κρυμμένη ελληνική φύση και τη βιοποικιλότητα των σπηλαίων, τους ιπτάμενους συγγενείς, ενώ παρουσιάστηκε και το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής βαλίτσας. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του παραμυθιού «Σσσσς, τη μέρα κοιμάμαι» https://www.youtube.com/watch?v=BUjV496hfio&t=34s από στελέχη του ΚΕΠΕΑ, το οποίο παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου μας.

Τέλος, όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις της διημερίδας, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον οικότοπο των σπηλαίων και να ενημερωθούν για τη σπηλαιόβια ζωή μέσω της εφαρμογής εικονικής εξερεύνησης (VR) σπηλαίων https://www.lifegrecabat.eu/index.php/el/news-articles/311.