Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η Επίσκεψη Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Έργου LIFE GRECABAΤ «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς» στα Καλάβρυτα

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η Επίσκεψη Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE στο πλαίσιο του Έργου LIFE GRECABAT – LIFE17 NAT/GR/000522 με τίτλο: «Ελληνικά Σπήλαια και Χειρόπτερα: Διαχειριστικές Δράσεις και Αλλαγή Συμπεριφοράς», στις 11 και 12 Ιανουαρίου 2023, στα Καλάβρυτα και το Σπήλαιο των Λιμνών αντίστοιχα.

Ειδικότερα, την 11η Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε μια τεχνική και οικονομική ανασκόπηση του LIFE GRECABAT από εκπροσώπους του συντονιστή και των εταίρων του, παρουσία της κυρίας Maria-José Aramburu, Συμβούλου Έργων του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για το Κλίμα, τις Υποδομές & το Περιβάλλον (CINEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κυρίου Nejib Benessaiah, Τεχνικού Συμβούλου της ΝΕΕΜΟ, Εξωτερικής Ομάδας Παρακολούθησης έργων LIFE. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε η επιτυχής υλοποίηση των δράσεων του έργου, ενώ συζητήθηκαν τα επόμενα στάδια που αναμένονται να υλοποιηθούν έως τη λήξη του, την 31η Αυγούστου 2024. Οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού - Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στα Καλάβρυτα.

Οι εργασίες της 12ης Ιανουαρίου 2023 έλαβαν χώρα στο Κέντρο Πληροφόρησης του Σπηλαίου των Λιμνών στα Καστριά Αχαΐας όπου συμμετείχαν Εκπρόσωποι της CINEA, της NEEMO, της ομάδα του έργου, του Δήμου, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαβρύτων – Σπήλαιο Λιμνών Καστριών, της Μονάδας Διαχείρισης και λοιπών φορέων και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν τόσο στο Σπήλαιο όσο και στο Κέντρο, το οποίο έχει πρόσφατα ολοκληρωθεί και αναμένεται να υποδεχθεί μαθητές, φοιτητές και κοινό, μετά τα επίσημα εγκαίνια του που θα γίνουν έως την άνοιξη. Τη συνάντηση χαιρέτισε ο κύριος Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, ο οποίος τόνισε τη σημασία υλοποίησης δράσεων του έργου LIFE GRECABAT για τη μελέτη και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής. Το Κέντρο ενημέρωσης αποτελεί και χώρο ενσωμάτωσης του έργου, με την τοποθέτηση δύο πάνελ ερμηνείας περιβάλλοντος με αντικείμενο τη σπηλαιόβια ζωή, ειδικού εξοπλισμού και μίας οθόνης που θα είναι συνδεδεμένη με το προηγμένο σύστημα παρακολούθησης τους σπηλαίου που θα τοποθετηθεί έως το καλοκαίρι, αλλά και την αυτόνομη συσκευή εικονικής εξερεύνησης σπηλαίου.

Το LIFE GRECABAT υλοποιεί δράσεις σε πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο επιλέχθηκαν τα Καλάβρυτα για τη διεξαγωγή των ανωτέρω συναντήσεων λόγω της σημαντικής προόδου στην υλοποίηση δράσεων, καθώς και της άριστης συνεργασίας του με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαβρύτων – Σπήλαιο Λιμνών Καστριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστήμονες του έργου σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Σπηλαίου των Λιμνών και την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου παρακολουθούν τα τελευταία δύο χρόνια τη μεγαλύτερη γνωστή αποικία νυχτερίδων στην Ελλάδα που ανακαλύφθηκε το χειμώνα του 2019 στο μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου, όπου φιλοξενεί περισσότερες από 20.000 πτερυγονυχτερίδες (Miniopterus schreibersi) αλλά και 9 επιπλέον είδη σε διάφορες εποχές του έτους. Στον ακόλουθο σύνδεσμο παρουσιάζεται η δυναμική της αποικίας των πτερυγονυχτερίδων από την «Τρωγλοκάμερα», μια πρωτότυπη κάμερα ανοικτού κώδικα και υλικών που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του LIFE GRECABAT: https://www.youtube.com/watch?v=slCfte6E5yI Το βίντεο διάρκειας 30’’ δημιουργήθηκε με 486 φωτογραφίες υπέρυθρων σε χρονικό διάστημα 36 ημέρων (05/12/2022 έως 11/01/2023).