Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πτερυγονυχτερίδα -
Miniopterus schreibersi (Kuhl, 1817)

Είναι σχετικά μικρό είδος με άνοιγμα φτερών 30έως 34 εκατοστά και βάρος μεταξύ 9 και 16 γραμμαρίων. Έχει κοντά, τετράγωνα αυτιά και πολύ μικρό στρογγυλό τράγο. Το μέτωπο είναι φουσκωτό και οι τρίχες του στέκουν σχεδόν όρθιες. Οι πτέρυγες είναι στενές και μακριές. Το τρίχωμα της ράχης είναι γκριζο-καφέ, ενώ αυτό της κοιλιάς είναι πιο ανοικτόχρωμο.

Το M. schreibersi εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης νότια των Άλπεων και των Καρπαθίων, αλλά και τη μεσογειακή ζώνη του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας. Είναι παρών σε πολλά νησιά της Μεσογείου και στην Τουρκία, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

Το είδος αυτό έχει βρεθεί σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας (εκτός από τις Κυκλάδες όπου πιθανότατα είναι παρόν), συμπεριλαμβανομένων αρκετών νησιών (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Σποράδες, νησιά του Ιόνιου Πελάγους).

Απαντάται σε μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, κυρίως σε δασικές εκτάσεις και κοντά σε σπήλαια όπου καταφεύγει συνήθως. Επίσης σχηματίζει αποικίες σε ορυχεία και σπανιότερα σε ανθρώπινες κατασκευές (κελάρια, γέφυρες, κτήρια κ.α.). Μερικές αποικίες (τόσο αναπαραγωγικές, όσο και χειμερινές του αριθμούν δεκάδες χιλιάδες ατόμων, αλλά και πολύ μικρότεροι αριθμοί είναι συνηθισμένοι.

Τα μακριά φτερά του του επιτρέπουν να πετάει γρήγορα (μέχρι και 55Km/h), όταν όμως χρειάζεται κάνει απότομους ελιγμούς με τη βοήθεια της φαρδιάς ουραίας μεμβράνης του. Κυνηγάει την τροφή του κάτω από τη φυλλωσιά των δέντρων, πάνω από υδατοσυλλογές, αλλά και γύρω από τα φώτα των δρόμων. Η μέγιστη καταγεγραμμένη ηλικία είναι τα 16 χρόνια.

Ζευγαρώνει το φθινόπωρο και η γονιμοποίηση γίνεται αμέσως (και όχι την άνοιξη, όπως στα περισσότερα χειρόπτερα), αλλά η εμφύτευση του ζυγωτού πραγματοποιείται μετά τη διαχείμαση. Συνήθως ένα μικρό γεννιέται, τον Ιούνιο ή μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Τρέφεται κυρίως από μικρές νυχτοπεταλούδες, Νευρόπτερα και Δίπτερα.

Περιλαμβάνεται στο παράρτημα II της σύμβασης της Βέρνης και της σύμβασης της Βόννης και στα παραρτήματα ΙΙ & IV της Οδηγίας  92/43 της ΕΕ. Επίσης προστατεύεται (όπως και όλα τα είδη χειροπτέρων της δυτικής παλαιαρκτικής) από την UNEP/EUROBATS. Θεωρείται ως είδος σχεδόν Απειλούμενο παγκοσμίως (IUCN) και στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, καθώς σχηματίζει μεγάλες αποικίες και συνεπώς η υποβάθμιση των καταφυγίων του θέτει σε κίνδυνο ολόκληρους πληθυσμούς. 

Οι νυχτερίδες του γένους Miniopterus θεωρούντο μέλη της οικογένειας Vespertilionidae, αλλά μορφολογικές, φυσιολογικές και γενετικές μελέτες έδειξαν ότι είναι αρκετά διαφορετικές και απαρτίζουν ξεχωριστή οικογένεια, τα Miniopteridae.